Çocuk Psikiyatristi ve Psikolog Arasındaki Farklar Nelerdir?
30 Mar 21

Çocuk Psikiyatristi ve Psikolog Arasındaki Farklar Nelerdir?

Çocuk Psikiyatristi ve Çocuk Psikoloğu, çocukların psikolojik ve davranışsal sorunlarının tedavisi ile ilgilenen uzmanlardır. Ancak, her iki profesyonel olarak farklı eğitim ve yetkilere sahiptir.

Çocuk Psikiyatristi, 6 sene Tıp Fakültesinde eğitimini tamamlayıp, tıp doktoru ünvânını aldıktan sonra, Tıpta Uzmanlık Sınavı (TUS) sonrası Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları alanında 4 yıl asistan hekim olarak çalışıp, Çocuk ve Ergen Psikiyatristi ünvânını alır. Çocuk psikiyatristi, çocukların fiziksel veya biyolojik rahatsızlıklarının tedavisinde gerek görürse ilaç reçete edip, kullandırabilme yetkisine sahiptir. Ayrıca, çocukların davranış ve duygusal sorunlarının tedavisi için terapiler sunabilir ya da ilaç ve terapinin birlikte olduğu bir tedavi planı oluşturabilir. Çocuğun ruhsal, bilişsel, akademik ve sosyal alanlardaki tüm zorlukları çocuk psikiyatrisinin ilgi alanındadır.

Çocuk Psikoloğu ise, üniversitelerin 4 yıllık psikoloji bölümünden mezun olmaktadır. Alınmış olan bu 4 yıllık eğitimin üzerine klinik alanda çalışabilmek ve uzmanlaşmak için klinik psikoloji alanında yüksek lisans yapmış olmak da gerekmektedir. Daha sonra çocuklarla mı yetişkinlerle mi çalışacağına yüksek lisans esnasındaki aldıkları derslere ve harici aldıkları eğitim ve sertifikalarla karar verirler. Çocuk psikologları, çocukların davranış ve duygusal sorunlarının nedenlerini ve tedavilerini araştırırlar. Terapi, oyun terapisi, grup terapisi gibi yollarla çocukların iyileşmesine yardımcı olabilirler. Ancak, tanı koymak ve ilaç tedavisi yapmak için yetkileri yoktur.

Ortak yönleri, her ikisi de çocukların psikolojik ve davranışsal sorunlarının tedavisi konusunda uzmanlaşmış ve çocukların iyileşmesine yardımcı olmaya çalışan profesyonellerdir.

Çocukların ruh sağlığı ile ilgili ilk başvurulması gereken kişi çocuk psikiyatristidir. Çocuk psikiyatristi rahatsızlık ile ilgili tanıyı koyduktan sonra ilaç gerekli görmüyorsa çocuk psikoloğuna yönlendirebilir.  Ancak, her ikisi de birlikte çalışabilir ve çocuğun iyileşmesi için bir tedavi planı oluşturabilirler.

Ebeveynler, çocuğun sorunlarını en iyi şekilde anlamak ve çocuğun iyileşmesine yardımcı olmak için çocuk psikiyatristi veya çocuk psikologu görüşmelerine gitmelidir. Çocuğun durumunun ayrıntısına göre, her ikisi de birlikte çalışabilir ve çocuğun iyileşmesi için bir tedavi planı oluşturabilirler.

Özet olarak, çocuk psikiyatristi ve çocuk psikologu, çocukların psikolojik ve davranışsal sorunlarının tedavisi ile ilgilenen uzmanlardır. Her ikisi de farklı eğitim ve yetkilere sahiptir ve farklı tedavi yaklaşımları vardır. Önce çocuk psikiyatristine başvurulur daha çocuğun sorunlarına göre, hangi profesyonelle devam etmenin daha uygun olduğu değişebilir. 
Telefonla Ara
Whatsapp'tan Yaz